Hanneke

 

Bij iedereen in zijn leven zijn er wel een paar hoofdthema's te ontdekken die iets zeggen over de mens die je bent. Bij mij zijn dat hoog gevoelig, vol lichaam, hoogbegaafd, lief en zacht, grappig, sensueel, aanpassen, dromer, creatief en sociaal. 

 

Als ik terug kijk naar mij als kind, zie ik veel schaamte over wie ik was. Ik zag en voelde dingen, die anderen niet leken op te merken. Dus dacht ik dat ik het wel niet goed zou hebben. Als kind had ik al een voller lichaam dan leeftijdsgenoten. De gedachte in mij ontstond dat mijn lichaam niet oké was. Daarmee is een patroon ontwikkeld van zelfafwijzing. Ik begon mij aan te passen aan mijn omgeving. Als zij zich fijn zouden voelen, dan had ik rust. Want dan liep ik minder gevaar om afgewezen te worden. Iets wat ik van mijn omgeving verwachtte, omdat ik het zelf constant deed. Mijn hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid kon ik daar goed in gebruiken, omdat ik feilloos voelde en zag wat mijn omgeving nodig had.

 

Ik zie gelukkig ook veel happy times als ik terug kijk. Er was heel veel heel erg fijn. Lekker veel buiten spelen. Heerlijke vakanties met het gezin. Ik was graag aan het sporten zoals hockey, tennis en jazzballet. Altijd veel vrienden om mee te spelen. Knuffelen met onze hond Takkie. Ik genoot van lekker lezen.

 

De laatste 15 jaar ben ik steeds meer gaan zien wie ik ben en zijn er veel oordelen over mezelf weg gevallen. Ik kan zelfs oprecht zeggen dat ik mezelf ook gewoon heel leuk vind en lief heb.

 

Soms ben ik ook nog zoekende in wat hoogbegaafd zijn nu precies inhoudt. Het is iets wat ik nog niet lang geleden ontdekte over mezelf. Er viel wel veel mee op zijn plek. Vooral mijn moeite die ik heb ervaren in het onderwijs. Dit te weten heeft mij een bepaalde rust gegeven over mezelf. Mijn leven is de laatste tijd nogal veranderd. 6 jaar geleden woonde ik samen met Guido en Moos de teckel in een super fijn koophuis in een hele gezellige liefdevolle straat. Ik had een vaste baan bij een GGz-instelling en daarnaast mijn praktijk als Levenscoach. Guido had ook een vaste baan. 

 

Nu huren we (Guido, Moos en ik) een woonark op een afgelegen plek. Ben ik al 4 jaar niet meer in vaste dienst. Heeft pas Guido ook zijn baan opgezegd! We hebben geen idee of we daardoor op deze mooie plek kunnen blijven wonen. Maar dat zien we dan wel weer. Het voelt alsof er opties genoeg zijn. Ik werk nu met mijn eigen creaties en bepaal daarin helemaal zelf mijn tijd en met wie ik wil werken. Eerlijk gezegd, het voelt niet als werk. 

 

Wat al deze veranderingen met mij gedaan hebben, is een groot cadeau. Voor elke verandering moest ik wel door angsten en pijn heen. Het was met momenten echt pittig en hard werken. Maar ik voel mij een stuk vrijer nu. Omdat ik minder het gevoel heb dat ik dingen moet vast houden. Ik heb gezien wat loslaten kan brengen. En wauw daar wil ik wel meer van!